Vasárnap pihenő nap volt, néhány futó társammal a Dagály strandon töltöttünk egy kis időt. Hétfőn jött a szokásos hasburning és zumba, mindkettő jól ment. Majd eljött a kedd, ami valahogy nem illik a képbe...

Azt már többször észrevettem, hogy ha egyből melóból megyek futni (8 óra ülés után), akkor az izmok nehezen veszik tudomásul, hogy a totál punnyadásból hirtelen futni kell. Tudom, erre való a bemelegítés, de pont ilyenkor vagyok úgy, hogy már annyira futnék, és rohadtul nincs kedvem egyéb dolgokkal húzni az időt, hogy bizony ellógom a bemelegítést. (Futóklubos edzők, ezt el ne olvassátok! :-)) Elég hamar éreztem, hogy a sípcsont melletti izom úgy feszül, hogy szinte nem is bírok sarokra érkezni, csak teli talpra. Valahol itt:

Ez a jelenség évekig kísérte a futásaim első 5 km-ét. Szenvedtem tőle, de ettől nem adtam fel. Mindig reménykedtem, hogy hátha most nem lesz, ha meg mégis, akkor tudtam, hogy csak 5 km-t kell összeszorított fogakkal megtennem, utána már rendben lesz minden. Az utóbbi 2-3 évben szerencsére igen ritkán fordult elő ez a cucc, rendes bemelegítés után meg még soha. Ma viszont megszenvedtem vele, és kb. 6 km-nél kezdtem el érezni, hogy futok. És valahogy még innentől se volt jó. A combom is mintha ólomból lett volna. Eszembe jutott, hogy a hasburningen csomó lábemelős gyakorlat van, ami a combot kimondottan igénybe veszi. Lehet, hogy ettől volt? Lehet, hogy a maraton előtt el kéne menni masszázsra, ahol kilazítják ezeket a kötött izmokat? Én még sose voltam, úgyhogy gőzöm nincs, hogy már egy alkalom hatásos, vagy rendszeresen kell járni?

Összességében azért lefutottam a tervezett adagot: 13,4 km 5:13-as átlaggal. Mivel a Kopaszin futottam, bőven kellett gyalogosokat kerülni, és kicsit sem volt akadálymentes futás, de ez akkor se mentség a gyér időre. Még mindig azt mondogatom magamban, hogy 4:45-ös átlaggal futottam a Velencei-tókört, tehát a maratonnak is mennie kell egy 5-össel. Verseny előtt nyilván bemelegítek normálisan, tehát ezek az izomfeszülések nem lesznek, de vajon ez elég ahhoz, hogy jól menjen? Nem vagyok egyszerűen csak béna?

A bejegyzés trackback címe:

https://futobarom.blog.hu/api/trackback/id/tr483225405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szirénke 2011.09.14. 10:19:42

Nem vagy béna Nóri.. Nekem is ott szokott megfájdulni, és nagyon sz@r.. Nekem a múltkor valszeg azért volt, mert túlhúztam a cipőmet, és a lábfejemen megnyomott egy ideget amitől lezsibbadt az izom.. Egy korrekt bokakörzéses bemelegítés, és jól befűzött cipő a titka sztem.. Addig is borogasd!

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.14. 10:19:44

Ez az! Nekem is szokott ilyen lenni! Először azt hittem, hogy a sípcsontom hártyája gyulladt be, de egy ortopéd orvost megkérdeztem és azt mondta, az oka az, hogy túl van erőltetve. Melegítés nélkül ez előfordulhat. Az izom egy része ott csúszkál valami csőben és ha nem jó a kenés, akkor ezt eredményezi. Nem így mondta, de ezt vettem le belőle. Nekem néha 1-4 km között van ez, aztán elmúlik. De addig szenvedek, le kell lassítanom.

pannonfunk 2011.09.14. 11:44:20

Nekem akkor volt ilyen, amikor májusban elkezdtem az alapozást a maratonra, több hét kihagyás után, és heti 3 x 16 km-t mentem. volt olyan, hogy meg kellett állni 4 km után nyújtani, és utána menni tovább. Talán még emlékszel rá, májusban az áprilisi kilométerek több, mint 300%-át teljesítettem. Durva emelés volt.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.14. 13:31:08

@Szirénke: Szerintem a kiváltó ok nem ugyanaz lehet, még akkor sem, ha a tünetek valóban hasonlóak. Szerencsére nem fáj, így borogatni nem kell, és ahogy írtam, bizonyos mennyiségű futás után mindig elmúlik magától. Szóval egyértelmű, hogy kellő bemelegítésre van szüksége. Dokinál voltam vele már vagy kétszer, még amikor Brazíliában éltem, de soha nem találtak semmi kórosat, inkább a túlerőltetést gyanították. Ma megyek a szigetre, ahol nem lehet ellógni a bemelegítést, és tuti, hogy ma nem is lesz semmi baj. :-)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.14. 13:34:18

@BGy: Igen, ez nagyon hasonló! Szerintem akkor nekünk ugyanaz van. Nekem egyébként az még mindig rejtély, hogy miért csak bizonyos bemelegítetlen futásoknál jön elő, és miért nem az összes ilyennél. (Na, nem mintha hiányozna! :-)) Neked is ilyen esetlegesen jön? Vagy te már mindig bemelegítesz rendesen?

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.14. 13:36:43

@pannonfunk: A nyújtás után neked mindig elmúlt? Asszem, elvileg a sarokemelős lábfejmegfogós gyakorlat jó rá. Ilyet én is csinálok néha, de ebben az állapotban elég fájdalmas. Utána elindulni jobb, de egy-két perc után ugyanott tartok. Csak akkor múlik el, ha túl vagyok az első 4-5 km-en.

pannonfunk 2011.09.14. 13:55:49

@azilinha: A Vajda Zsuzsi-féle változat az, hogy egy padra, korlátra teszed rá a lábadat. Én így szeretem, jobban nyújt. De nem a sípcsontom szokott fájni, hanem a vádlim. Arra a klasszikus sportszeletreklám a jó :)

helga84 · http://lhrunner.blogspot.com/ 2011.09.14. 22:20:33

Nekem is szokott lenni, de inkabb futas utan, nem kozben. Kivetel nelkul mindig eros futasok utan. Nyilvan nem eleg eros az az izom. De nehez is gyurni ra, max indirekt... Bena te vagy utoljara, baromi erosen futsz es aggodalomra SEMMI okod a 4:45-os kiliket illetoen! Komolyan mondom. A gyuras meg mindenkepp jo otlet, artani nem fog semmikepp. Hajra!!

mata68 2011.09.15. 07:56:41

Szerintem csonthártya gyulladás. Vegyél egy tubus inno rheuma krémet, esténként vastagon kend be a fájós területet, tegyél rá vizes ruhát és fáslizd be éjszakára. Addig kezeld így, amíg el nem múlik a fájdalom.

A masszőr mindenképpen jó ötlet. Egy alkalom nem elég, érdemes heti egyszer beiktatni.

Ilyen edzésmunka mellett gyanítom, hogy meglesz a 3:30 :) Bár én 3:25-re tippelek, úgyhogy hajrá !

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.15. 09:48:55

@helga84: Ha futás után fáj, az azért a jobbik eset, akkor már fájhat. ;-) Tényleg érdekes, hogy hogy lehet arra az izomra gyúrni. Szerintem pont a futással. :-)

@mata68: Azért nem hiszem, hogy gyulladás, mert akkor nem múlna el x km után (sőt, szerintem akkor egyre jobban fájna). Tegnap a szigeten rendesen bemelegítettünk, és nem is jelentkezett a probléma. Te is jössz a maratonra? Neked mennyi a terv? Én abszolút nem vagyok benne biztos, hogy meglesz a 3:30 (mármint nekem), de egy próbát mindenképpen megér. :-)

pannonfunk 2011.09.15. 09:58:41

@azilinha: Én úgy tudom, hogy gyulladásnál melegedés hatására csökken a fájdalomérzet, de lehet, hogy rosszul tudom. Mindenesetre anyukám vasalóval melegített textilpelenkát rakott a fülemre, ha be volt gyulladva.

effe 2011.09.15. 12:39:42

szerintem meg nem csonthártya gyulladás. az pont a másik oldalon van (persze, lehet hogy ezen az oldalon is elő tud fordulni).

ez inkább izom probléma lehet, ami megfelelő bemelegítés után nem jön elő. viszont ha előjön, akkor 4-5 km-ig elkísér,aztán el is múlik. és futás után semmi nyoma.

a csonthártyagyulladás viszont elég makacs tud lenni, nekem 2 hét pihentetés után múlt el, majd az első futás után ismét előjött.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.09.15. 13:18:54

@effe: Pontosan így érzem, ahogy mondod.
süti beállítások módosítása